Dış cephe mantolama, Binadaki sıcak ve soğuk havanın kaybının önlenmesi için binanın dış cephesini ısı yalıtım levhaları ile kaplanmasıdır. Bir malzemenin ısıyı ne kadar iyi ve çabuk ilettiğini ısı iletim katsayısı ile gösteririz. Isı yalıtım malzemelerinin belirlenmesinde bu katsayı dikkate alınır. Isı yalıtım katsayısı yükseldikçe ısı yalıtım özelliği azalacaktır. Standartlara göre bu değer 0,065W/mK'nın altındaki malzemeler ısı yalıtım malzemesi olarak nitelenir.
Dış Cephe Mantolamasının Amacı Nedir ?
Mantolama imalatındaki amaç bina içerisindeki ısının dışarıya ve dışarıdaki ısının da içeriye etki etmesini ortadan kaldırmaktır. Böylelikle kışın soğuk havalarda içerideki havanın sıcaklığının korunmasını dışarıdaki havayla ısı tepkisini önlemek ve aynı şekilde yazında içerideki soğuk havayı muhafaza etmek için yapılan bir işlemdir.
Enerji Tasarrufu;
Yapılarda ısıtma ve soğutma işlemi yapmak için kullandığımız kombi, kalorifer, elektrikli soba vb. gibi aletlerin kullandığı enerjiden %50ye yakın oranda tasarruf sağlamak için mantolamaya ihtiyaç duyarız. Dış cephe mantolama ile birlikte temel ve çatı ısı yalıtımı yapılırsa bu oran daha da fazla olacaktır.
Su İzolasyonu;
Dışarıda, yağmur ve kar sularının içeriye girmesini önlemek için de mantolama yapılması faydalıdır.
Binaların Tadilatları;
Eski binalarda yeni bir görünüm elde edilmek içinde mantolamaya ihtiyaç duyarız.
Küf, Buğu, Terleme, Rutubet Gibi Sorunlar İçin;
Binalarda mantolama yapılmadığı takdir de, oda içindeki sıcak hava duvarlara yakın bölgelerde soğuk hava ile temas eder. Sıcak ve soğuk havanın karşılaştığı bu yerlerde yoğuşma meydana gelir. Bu soğuk havalarda içerideki sıcak hava camlarda buğuya neden olur. Kuzey cephe duvarlarında özellikle terleme, rutubet gibi istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir. Dıştan mantolama yapıldığı takdirde soğuk ve sıcak havaların etkileşmesi mantolama yüzeyinde olur. Bu nedenle küflenmenin, duvar yüzeyinde buğu, terleme gibi sorunlarına karşı çözüm olmuş olur.
Çevresel Faktörler;
Kömür, Doğalgaz gibi yakıtların tüketimini azaltacağı için hava kirliliğinin önüne de bir nebze geçilmiş olur.
Binanın Ömrü ve Depreme Karşı Dayanıklılık
Mantolama iç ve dış sıcaklık farklılıklarından ötürü oluşacak yoğuşmayı önleyerek, beton içindeki demir donatıların korozyona uğramasının önüne geçmiş olur. Böylelikle binalar daha uzun ömürlü ve dayanıklı ayrıca depreme karşı korunmuş olur.
Dış Cephe Mantolama Malzemeleri
-Eps, Xps ve Taşyünü
-Isı yalıtım levha yapıştırma harcı
-Isı yalıtım levha sıvası
-Isı yalıtım donatı filesi
-Isı yalıtım astarı
-Dekoratif sıva
-Mantolama dübeli
-Köşe profili
-Damlalıklı fileli konsol profili
-İskele
Eps yalıtım; Expanded polystyren foam kelimelerinin baş harflerinden eps denilmektedir. Polistiren köpük anlamına gelmektedir. Stiren monomerin polimerizasyonuyla petrolden elde edilen, köpük şeklinde gözenekli tipik olarak beyaz renkli bir termoplastik malzemedir. Genellikle Eps 15-20 kg/m3 yoğunlukta kullanılır.
Karbon katkılı eps; İçerdiği grafit katkısından olduğundan dolayı kızıl ötesi emicilik ve yansıtıcılık özelliği kazanarak, ısı iletkenliğine büyük oranda azalma imkanı sunar, rengi de bu maddeden gelir. EPS'nin üstün teknik, su buharı geçirgenlik, boyut stabilitesi, çevre dostu olması gibi diğer özellikler grafit katkılı EPSde de mevcuttur. 15kg/m3 yoğunluklu bir grafit reflektörlü EPS, 30kg/m3 yoğunluğunda bir EPSnin ısıl iletkenlik değerine eşdeğerdir. Bu sayede %20 gibi daha iyi bir ısı yalıtımı sağlayarak daha ince yalıtım levhalarıyla eş değer bir yalıtım performansını yaz ve kış elde etmek mümkündür.
Taş yünü yalıtım; Volkanik bir kayaç olan bazalt taşı 1400-1500 derecelerde eritelerek elyafımsı hale getirilir. Bu malzeme taşyünü olarak bilinen içerisinde %97 oranlarında doğal elyaf bulunduran bir malzemedir. Taş yünü yoğunluğu 110-150 kg/m3 civarlarında olmalıdır.
XPS köpük; Homojen bir yapıya sahip olan bu malzeme, ısı yalıtımı sağlamak amacıyla kullanılan bir köpük malzemedir. Hammaddesi polistren, ekstrüzyon işlemi ile hat boyunca ihtiyaç kalınlığında çekilir. Homojen bal peteği görünümünde olup kararlı bir hücre yapısına sahiptir. Hücreler bütün yüzeylerde birbirine bağlıdır. Dış cephede genellikle yoğunluğu 25-30 kg/m3 olan xps ısı yalıtım levhası tercih edilir.
Isı yalıtım levha yapıştırma harcı; Çimento esaslı, nefes alabilen ve polimer takviyeli yüksek tutunma gücüne sahip bu malzeme EPS,XPS,Taşyünü gibi mantolama levlarının yapıştırılmasında kullanılır. Yapıştırma olacak alt yüzeyin kuru ve temiz olmasına dikkat etmek gerekir. Yapıştırma yapılan yüzeylerin sağlam olmasına ve gevşek malzeme bulunmamasına dikkat edilmelidir. Genelde hazır halde ve 25 kilogramlık paketler halinde şantiyeye gelir. Metrekareye 5 kg yapıştırma harcı kullanılır.
Isı yalıtım sıvası; Mantolama yapılan yüzeylerin üzerine uygulanır. 160gr/m2 sıva fileleri yerleştirilerek uygulanır. Isı yalıtım sıvası sonrası mantolamaya atılan dübellerin levhaların üzerine düzgün bir şekilde atılmasına dikkat edilmelidir. Dışarıda kalan dübeller imalatın işçilik kalitesini düşürür ve kötü bir görüntüye sebep olur.
Isı yalıtım filesi; Donatı filesi diye de bilinen bu malzeme 160gr/m2 ağırlıkta olup 3,5*3,5 mm gözenekli ve yüksek dayanımlı olmaktadır. Yalıtım levhalarının üzerine sıva ile birlikte uygulanır. Mantolama yüzeyinde m2'ye 1,10 m2 file kullanılır ayrıca bindirme bölgelerine de dikkat etmek gerekir.
Isı yalıtım astarı; Organik ve su bazlı, polimer takviyeli bu malzeme uygulandığı yüzeyin üzerine gelecek kaplamaların aderansını artırarak yüzeyin emciliğini homojen hale getirir. M2 ye 0,10kg/m2 kullanılır.
Dekoratif sıva;Beyaz çimento esaslı, polimer takviyeli ve yüksek su itici özelliğe sahip nefes nefes alabilen bir kaplama malzemesidir. Isı yalıtım sıvasının üzerine mala yardımı ile uygulanır. Dekoratif sıva yapılırken cephede ek yapmamasına dikkat edilmelidir. Merkezden merkeze kaplama tek seferde çekilmelidir. Geniş yüzeylerde ve ara verilen durumlarda ek yerlerinin belirgin olmaması için renk geçişlerinin düzgün bir hat üzerinde olabilmesi için mutlaka kağıt bant kullanılmalıdır. Düzeltme ve dekoratif görünüm için plastik mala kullanılmalıdır. Sıva mala ve yüzeye eşit kalınlıkta yayılmalı ve uygulama kalınlığı en iri agrega taşına göre ayarlanmalıdır. Yüzeye dairesel hareketlerle desen verilmelidir.
Comments